© 2021 Venetian Steps by Marian Muilerman

naar boven

Venetian Steps

  /  Venetiaanse Verhalen   /  Typisch venetiaans eten & drinken
Venetian Steps-Marian Muilerman-Christina Gottardi-Venezia-Venice-Italy-Italia-Tour Leader-Accompagnatrice Turistica-Netherlands-Turism-Turismo-Web-Design-Eva-Basso-Digital-Media_Specialist-Curator-Art-Arte-Food-Cibo-Italiano-Italiana-Local-Venetie-Venice-Guide

Typisch venetiaans eten & drinken

 

Wat wil je nu echt als je hier bent? Lekker eten zoals de Venetianen op leuke locaties, vers en betaalbaar. Ik heb heel veel geleerd op het gebied van eten en drinken sinds ik in hier woon. De Italiaanse eetcultuur is een feest. In Venetië kan ik erg genieten van een buitenlunch op een pleintje of op een terras of kade met uitzicht op het water.

Allereerst is het belangrijk te weten wat je kunt aantreffen in Venetië. Venetianen eten natuurlijk vis, met de lagune en zee om zich heen. Je hebt hier een indrukwekkend assortiment met schaaldieren en verse vis op de vismarkt van Rialto. Die is op zondag en maandag gesloten, dus die dagen weet je dat je geen vers gevangen vis eet in de meeste restaurants. Venetie heeft een aperitief-cultuur en het aperitief begint hier vroeg voor Italiaanse begrippen. Tussen 17.30 en 19.00 staan de bacari vol, en net vòor de lunch tussen 11.30 en 13.00.

Bacaro

Een bacaro is een typisch Venetiaanse bar waar je komt voor een drankje en een tapas. Tapas heten in Venetië cicchetti. Venetianen zijn gek op hun bacari. Venetië heeft een aperitief-cultuur, vooral de spritz is populair hier. Een spritz wordt gemaakt van 1/3 witte wijn of prosecco, 1/3 spa rood, 1/3 campari, aperol of select, vandaar de mooie oranje of rode kleur! Bij een bacaro kun je ook een lokale wijn drinken en ze zijn overal te vinden in de stad. Zelfs Casanova schreef al over de bacari. Ga op je intuïtie af en kijk in de vitrine wat ze aanbieden. De ‘cicchetti‘ liggen in de vitrine en je kunt ze gewoon aanwijzen als je iets wilt bestellen. Je eet ze natuurlijk staand aan de bar of buiten, net als de Venetianen.

Osteria, trattoria of ristorante

Een osteria is een plek waar je een glas wijn kunt bestellen, maar ook iets kunt eten. Vaak hebben ze weinig tafeltjes en serveren ze lokaal, seizoensgebonden eten voor een goede prijs. Een trattoria is eigenlijk ons restaurant. Vaak gezellig ingericht met gerechten naar keuze. Bij een trattoria betaal je iets meer dan bij een osteria. En dan heb je nog het ristorante, niet te verwarren met het Nederlandse restaurant. Vaak gaat het bij een ristorante om de hoge kwaliteit van het eten. Je kunt het vergelijken met een 4sterren restaurant. Weet dus van tevoren dat je veel geld kwijt bent, als je een ristorante binnenstapt. Dit geldt trouwens voor heel Italië. Ik ben een groot fan van lekker eten sinds ik in Italië woon, dus ik houd jullie graag op de hoogte van de beste bacari, osterie, trattorie en ristoranti. Ook hierbij geldt natuurlijk of je kiest voor een legendarische bellini bij Harry’s Bar of juist een drankje op een van de gezellige terrassen van Campo Santa Margherita. Wil je uitgebreid eten op een terras met een mooi uitzicht of ‘gewoon’ net als de Venetiaan? Een tip wil ik je meegeven als je in het hoogseizoen komt. Reserveer dan van tevoren een restaurant voor het avondeten. Helemaal als je hier in het weekend komt. Zo voorkom je teleurstellingen.

Typisch venetiaanse gerechten:

spaghetti con le vongole – spaghetti met schelpdiertjes
seppie al nero con polenta – polenta met inktvis inclusief zwarte inkt van de inktvis
polpette – gevulde gehaktballetjes
spaghetti alla busara – pasta met Venetiaanse vis met tomatensauce

Typisch venetiaanse aperitieven:

spritz met aperol (oranje), met bitter (rood), cinar (bruin)
baccalà mantecato– romige stokvis op een toastje