© 2021 Venetian Steps by Marian Muilerman

naar boven

Venetian Steps

  /  Venetiaanse Verhalen   /  Boten en vaporetto’s
Venetian Steps-Marian Muilerman-Christina Gottardi-Venezia-Venice-Italy-Italia-Tour Leader-Accompagnatrice Turistica-Netherlands-Turism-Turismo-Web-Design-Eva-Basso-Digital-Media_Specialist-Curator-Art-Arte-Food-Cibo-Italiano-Italiana-Local-Venetie-Venice-Guide

Boten en vaporetto’s

 

Ik woon alweer vijftien jaren in misschien wel de mooiste stad van de wereld, Venetië. Het zit hier vol magische plekjes. Van betoverende palazzi tot aan de meest bezochte exposities ter wereld. En dan is er natuurlijk het gewone en wonderlijke leven in deze stad. De leukste pleintjes waar je alleen komt via onmogelijke straatjes en die je nooit meer terugvindt als je ze zoekt. Hoe zit het met het transport? Auto’s en fietsen zijn hier niet, dus je doet alles te voet of per boot. Gelukkig bestaat er de vaporetto, dat is een busboot, die je door de waterstraten van Venetië vaart, het openbaar vervoer dus. Met bijbehorende lijnen, net als bij ons de bussen. Het is het handigste om direct bij aankomst een kaart voor een dag of voor meerdere dagen te kopen. Een los kaartje kost je namelijk al €7,50. Er is een praktische app www.chebateo.it die je kunt downloaden om de vertrektijden van de vaporetto’s bij de hand te hebben. Je hoeft alleen maar aan te geven vanaf en naar welke vaporetto halte je wilt gaan. Elke Venetiaan heeft deze app op z’n telefoon.
Sommige bewoners hebben het geluk een eigen boot in bezit te hebben. Een bootje kopen is zo duur nog niet, maar een parkeerplaats kopen is het grote probleem. Dat is moeilijk te vinden, en kostbaar. Eigenlijk net zoiets als in het centrum van Amsterdam met een parkeerplaats voor de auto.
De Venetianen die een boot hebben, gaan er in hun vrije tijd op uit met hun bootje. De lagune in en je meert aan waar je wilt om een frisse duik te nemen of een picknick onderweg. Of je legt aan bij een van de vele eilandjes in de lagune waar je aan de kade kunt lunchen.
Venetië is ’s ochtends vroeg of later op de avond het mooist. Dan zijn de meeste toeristen er nog niet of ze zijn alweer weg! Elke vierkante meter heeft geschiedenis in deze stad en het is overal mooi. Krijg je al zin om naar Venetië te komen?