© 2021 Venetian Steps by Marian Muilerman

naar boven

Venetian Steps

  /  Venetiaanse Verhalen   /  10x Koffiedrinken in Venetië
Venetian Steps-Marian Muilerman-Christina Gottardi-Venezia-Venice-Italy-Italia-Tour Leader-Accompagnatrice Turistica-Netherlands-Turism-Turismo-Web-Design-Eva-Basso-Digital-Media_Specialist-Curator-Art-Arte-Food-Cibo-Italiano-Italiana-Local-Venetie-Venice-Guide

10x Koffiedrinken in Venetië

 

De Venetianen zie je ’s ochtends vroeg door de straten en steegjes gaan, op weg naar hun werk, of de kinderen wegbrengen naar school. Ik dus ook. De stad is dan nog alleen van jou, slechts af en toe zie je een verdwaalde toerist. Elke Venetiaan, net als overal in Italië trouwens, stopt ’s ochtends vroeg in een bar om een cappuccino, caffè of een caffè macchiato te drinken. Alles drink je staand aan de toog van een bar, onthoud dat als je hier komt, en je wilt het op-z’n-Venetiaans-doen. Het koffie-drink-ritueel duurt op z’n hoogst vijf minuten. Daar moest ik zo aan wennen in het begin. Even bijkletsen, koffie in éen teug achterover, brioche erbij (een Italiaanse zoetige versie van een croissant) en dan weer op pad.

Venetië is Venetië en je kunt hier koffiedrinken op verschillende manieren. Je kunt kiezen om koffie te drinken op een legendarische plek, zoals bijvoorbeeld CaffèFlorian op San Marco, waar je vast al wel van hebt gehoord. Je betaalt dan tien euro voor een koffie, maar je zit op de plek waar ook grote schrijvers uit de 18e en 19e eeuw hun koffie dronken. Er bestaat in Venetië zelfs een speciaal gilde van Venetiaanse historische koffiebars. Bij deze koffiebars vind je de Venetiaanse lekkernijen zoals zoete boterkoekjes of de kieffer (croissant met amandel).

Een van mijn favoriete koffietentjes is bijvoorbeeld Rizzardini, zie de foto hierboven, maar er zijn er heel veel meer. Voor verfijnde patisserie of taartjes ga ik graag naar Marchini Time. Of naar de Rosa Salva in de wijk San Marco. Wel even zoeken om ze te vinden. Misschien zoek je juist de hidden places, waar je oude mannetjes van tachtig hun grappa in de morgen ziet drinken naast hun espresso? Of zoek je een bar waar je lekker even kunt zitten, in een sfeervolle omgeving? Misschien zoek je een terrasje in de zon, of juist uit de zon? Wat ik wil zeggen is dat het er allemaal is hier. Als je weet wat je zoekt tijdens je bezoek in Venetië,  ben je al een stuk verder.

Als je ergens gaat zitten in plaats van staan, betaal je meestal twee keer zo veel. Op terrassen soms drie keer zo veel. En als je op het San Marcoplein een koffie op het terras drinkt, betaal je er wel tien euro voor. Maar als je bijvoorbeeld daar een koffie aan de toog binnen drinkt, betaal je weer de normale prijs. Cappuccino drink je trouwens alleen ’s ochtends hier. Na de lunch drink je caffè (espresso). Voor Italianen is het bijzonder grappig en raar als je een cappuccino bestelt in de middag of in de avond, laat staan na het  eten! Het is zoiets als voor ons bitterballen bij het ontbijt.

 

Tien tips voor bijzondere koffieplekjes:

 

Pasticceria Rizzardini, ouderwetse koffiebar met Venetiaanse lekkernijen, Venetiaans staand.
Tonolo, waar ze misschien wel de lekkerste koffie hebben. En erg mooie koffiekopjes. Staand.
Marchini Time, mijn favoriet voor taartjes, tartines en andere lekkernijen. Je drinkt je koffie staand.
Rosa Salva, op verschillende plekken in Venetië. Zowel koffie als zoetigheden aanrader.
La Serra, vanwege de locatie en de koffie is er erg goed. Zowel binnen als buiten in de tuin.
Het Illy-paviljoen, waar de kwaliteit van de koffie echt top is. Zowel binnen als buiten zitten.
Caffè Rosso op de Campo Santa Margherita op hun terras lekker mensen kijken op het plein.
Een café op het plein van San Giacomo dell’orio vanwege de locatie.
Sullaluna, een koffie aan een van de romantische kades van Cannaregio. Vanwege de locatie.
Fondaco dei Tedeschi, pracht locatie in het midden van de stad. Een mooi café binnen beneden.